Chinups er en af kongeøvelserne for overkroppen, og der er helt sikkert intet bedre til at opbygge en stærk og funktionel træk-muskulatur i overkroppen end chinups og variationer deraf. Dog er den basale armhævning (pullup/chinup) kun begyndelsen, og der kan laves mange variationer som kan bidrage til øget styrke. Når en person kan lave normale armhævninger foretrækker jeg at øge kompleksiteten af bevægelsen, frem for bare at tilføje mere vægt. Dette er lige som at slå to fluer med et smæk – hvis du øger kompleksiteten lærer du både en ny bevægelse, men du bliver også stærkere i de mere simple bevægelser. Hvis du blot øger belastningen i en mere simpel bevægelse, vil det ikke have samme overførbarhed til de komplekse bevægelser. Et eksempel herpå er, at en person der kan lave en armhævning med én arm ofte kan lave en armhævning med to arme med imellem 50-75% af sin egen kropsvægt i et vægtbælte, alt imens en person der kan lave en armhævning med to arme med denne ekstra vægt stadig vil være langt fra at lave en armhævning med en arm.

Archer chinups er et eksempel på en mere avanceret variation af armhævninger, og fungerer også som en progression imod en armhævning med én arm. Her er to variationer af archer chinups jeg benytter:

Excentrisk archer chinup. I denne bevægelse trækker du op som i en normal chinup, men strækker så den ene arm ud i den excentriske fase. Fokuser det meste af vægten på den bøjede arm, og sørg for at holde skulderbladet nede helt til bevægelsen slutter, hvorefter du lader skulderbladet elevere.

Archer chinup. Dette er den fulde version af en archer chinup. Samme fokuspunkter gælder som i øvelsen ovenfor; nu gælder de bare både i den koncentriske og excentriske fase. Rør din pande imod toppen af ringen i den side hvor armen er bøjet, som et tjek for om du løfter dig selv højt nok op. God fornøjelse.