Dette er en kort blog omkring et forløb Eddi havde hos mig, med fokus på at få genoptrænet sit knæ og baglår, så han kunne returnere til fodboldbanen.

Hvorfor kontaktede du Rasmus Thorø og hvad var formålet med forløbet?
Jeg kontaktede Rasmus, da jeg længe havde døjet med følgeskader fra en knæoperation for to år siden. Jeg er opereret i det forreste korsbånd i højre ben to gange, så min muskelmasse var svundet en del på højre ben, hvorfor der var en klar forskel i styrkeforholdet mellem mine to ben. Dette førte til en del skader i forsøget på at komme tilbage på fodboldbanen, hvilket er mit altoverskyggende mål. Rasmus er træner i det center, hvor jeg til dagligt selv træner, og via personer jeg kender, har jeg ligeledes ladet mig fortælle, at Rasmus var dygtig. Jeg var derudover og er stadig stor tilhænger af mobilitetstræningen, som Rasmus sætter en stor dyd i at inkorporere i træningen, da jeg siden operationen har kunnet mærke, at dette bestemt var et område, hvor jeg kunne forbedre mig. Formålet med forløbet var derfor at få nogle redskaber til at forbedre min mobilitet kombineret med styrketræning for øget muskelmasse.

Hvordan var træningen hos Rasmus sammenlignet med hvad du havde forventet?
Træningen med Rasmus var meget præget af mobilitetstræning, dynamisk udstrækning, hvilket har ført til urimeligt mange smerter og pinsler, men som også har hjulpet mig til at styrke balance, min krop og forbedre min ROM. Rasmus har haft stort fokus på at bygge mig stille og roligt op hen over vinteren og dermed ikke gå for hurtigt frem. Hen mod slutningen af forløbet byggede vi videre på træningsprogrammet med et løbeprogram, som langsomt skulle klargøre mig til den kommende fodboldsæson. Jeg har ikke fået nogen skader, så det må siges at være lykkedes meget fint. Jeg havde store forventninger til Rasmus, og dem har han i den grad været i stand til at forløse.

Fik du det ud af forløbet du gerne ville?
Jeg har helt klart fået det ud af forløbet, som jeg gerne ville. Målet var at komme tilbage på fodboldbanen. Det er en langsom proces, hvilket Rasmus har været meget tydelig og hjælpsom omkring. Indtil videre er det gået glimrende. Jeg deltager i træningerne, har lige været 5 dage på træningslejr i Tyrkiet med fodboldholdet og føler mig snart klar til at give den fuld skrue på banen. Jeg er glad for, at jeg kontaktede Rasmus og kan kun anbefale andre at gøre det samme, hvis de har brug for et skub i den rigtige retning.

Rasmus’ kommentarer omkring forløbet
I starten af forløbet fandt jeg efter en screening nogle fokuspunkter der var relevante at arbejde på, i forhold til at få Eddi tilbage på fodboldbanen. Der blev fokuseret specielt på disse ting.

  • Balance imellem højre/venstre side. Efter operationen var højre baglår markant svagere end venstre, hvilket er en kendt risikofaktor for skader i baglåret. Dette var sandsynligvis en af årsagerne til Eddis problemer med at returnere til banen.
  • Bækkenposition. Eddi havde generelt en meget ekstenderet rysøjle og anterior bækkentilt, hvilket gør at baglåret bliver strukket ekstra, og dermed også bliver mere udsat for eksempelvis fibersprængninger. Ved at strække hoftebøjerne samt styrke baglårene, ballerne og mavemusklerne forsøgte vi at rette op på bækkenpositionen så baglårene var mindre udsatte. Ydermere brugte vi nogle Loaded Progressive Stretching (Jf. Ido Portal) øvelser til at styrke baglåret i meget strukkede positioner, da det er utopi at tro at man aldrig i løbet af en fodboldkamp rammer en yderposition igen med baglåret belastet og strukket. På denne måde er der mere at stå i mod med, hvis uheldet er ude.
  • Bevægelse og styrke i og omkring knæleddet. Udover nedsat styrke, var der også markant nedsat evne til at komprimere højre knæled, hvilket vi fik udlignet relativt hurtigt. Der blev også fokuseret på mobilitetsøvelser til hofteleddet, da nedsat hoftemobilitet kan lede til kompensationer i knæleddet. Yderligere lavede vi bevægelser til at styrke knæleddet i yderpositioner, hvilket I min optik er et af de mest oversete aspekter under genoptræning. I centeret bliver der ofte fokuseret på styrke og korrekt teknik i lineære bevægelsesmønstre. Dette er også fint, men der er lang vej herfra og så til at dyrke en sport der stille krav til skæve landinger, retningsskift og pludselige taklinger.

Video med et par af de øvelser den har stået på under træningen/genoptræningen.