Jeg har lært mange ting i 2018, og nogle af tingene i denne blog er måske egentlig ting jeg reelt har genlært, eller først i 2018 er begyndt at implementere. Ikke desto mindre er her 5 lektioner fra mit 2018.

#1 Jern-overload

Jern er mest kendt blandt befolkningen som noget man mangler, ikke noget man har for meget af. Dette er dog ikke helt korrekt, og under nogle kurser fra Chris Kresser & Chris Masterjohn lærte jeg, at jernophobning selv i subklinisk grad kan have en markant indflydelse på din fysiologi, herunder mange markører for metabolisk syndrom. Hvis ikke ferritin er eleveret grundet inflammation, anbefaler flere indenfor funktionel medicin en grænseværdi på 150, frem for den gængse grænseværdi på 300. Dette er specielt relevant for mænd, samt kvinder der ikke regelmæssigt har menstruation. Siden en af de eneste måder at miste jern på er at bløde, er løsningen at donere blod. Selv for mænd med normalt jernniveau, har det vist sig at bloddonation forbedrer glukosetolerancen og insulinfølsomheden.

– implementerbart tip: begynd at donere blod 1-4x årligt, hvis dit ferritin er >150, og/eller transferrin saturation er over 40-45.

#2 Methionine-Glycine balance

Som general fortaler for større mængder animalske produkter i kosten, herunder kød, er dette en væsentlig ting. Indtages der store mængder kød, kan det være anbefalsesværdigt at udbalance den mængde af aminosyren methionin fra kødet, med aminosyren glycine fra bindevæv. En for stor mængde methionin relativt til glycin kan lede til øget homocystein, en risikofaktor for åreforkalkning. Før i tiden har vi som mennesker ofte spist ‘top-til-tå’. Kogt suppe på knogler, samt spist større dele af dyret end nu, hvor vi ofte blot spiser muskelvævet. Det kunne tyde på, at denne praksis ikke blot har været en tilfældig tradition, men også en af de intuitive ting vi har gjort igennem tiden, som har holdt os sunde og raske.

  • Implementerbart tip. Spis hele dyret, ikke kun steaks. Alternativt suppler med Gelatine protein, fx fra Great Plains. Gelatine har også vist sig i nogle studier, at hjælpe på bindevævsproteinsyntesen, så dette er en mulig øget benefit ifht sunde led.
Med Ron Hruska, geniet bag Postural Restoration Institute

Med Ron Hruska, geniet bag Postural Restoration Institute

#3 Postural Restoration

Jeg føler ikke jeg kan nævne noget disse år, uden at nævne Postural Restoration Institute. Siden 2013 har jeg fulgt instituttet, og nu bl.a. rejst til USA 3 gange for at lære fra dem. Det er uden tvivl fremtiden indenfor behandling, og deres multidisciplinære fokus er specielt interessant. Vi antager tit når vi ser en krop eller et skelet, at kroppen står som skelettet – i neutralstilling. Dette er bare langt fra sandheden, grundet vores assymmetriske design og brug af kroppen. Vi er twisted, forskubbet og skæve, og bl.a. mange ortopædiske tests tager ikke højde for dette og er derfor ikke valide. Se bl.a. videoen nedenfor, for et eksempel på synets indflydelse på en simpel højre skulder, eller for den sags skyld venstre hofte. Pludselig har hoften adduktion og skulderens ’hårde stop’ er blevet blødere med mere indadrotation. 100% “videnskabeligt forklarligt” og reproducerbart igen og igen og igen. Pubmed kommer igen igen til at være mange år bagefter 🙂

#4 There is no ’I’ in team

I 2018 har jeg også udviklet mig meget på forretningsfronten, hvilket jeg tidligere ikke har været så skarp til. Det er ligemeget hvor klog eller dygtig en træner man er, hvis ikke der er andre end en selv der ved det. Derfor er det som personlig træner og selvstændig altid en balance imellem at dygtiggøre sig indenfor sit fag, men også at få dette delt ud til reelle klienter. Efter for første gang at have brugt et helt år i CrossFit North med nogle fantastiske kollegaer & sparringspartnere kan jeg konstatere, at jeg aldrig var nået så langt alene. Sammen er vi stærkere, så selv som enkeltmandsvirksomhed skal man aldrig undervurdere den synergi der kommer af en stærk omgangskreds, hvadenten det er kollegaer, klienter eller konkurrenter (Også – fra nu af – kendt som Jomfru-Ane-Gade-Effekten).

#5 Ting tager tid

Under opbygning af træningsprogrammet Next Level Program med Klaus Uggerhøj & Torben Keller, har jeg tænkt meget over, at et program som dette ikke kører på fuld blus fra dag 1. Andre på markedet har været i gang i tættere på 10 år. Ligeså med personlig træning. Folk kigger af-og-til skulende nu, når de ser timeprisen på personlig træning. Faktum er bare, at det er hårdt arbejde at bygge noget op, og ting er sjældent en success fra dag 1. Mange ser ikke de foregående 5-10 år uden success. Som Charles Poliquin (og mange andre) plejede at sige ”It only took me 40 years, to become an overnight success”.

Kontakt mig og kom i form

Hjælp mig med at hjælpe dig, så du kan nå dine mål

Se Træningsforløb