For et par uger siden var jeg i Canada, for at deltage i SWIS konferencen. SWIS er nok egentlig udenfor nogle få kredse en relativt ukendt konference, til trods for at mange af verdens bedste trænere, forskere, læger, fysioterapeuter og kiropraktikere holder oplæg på og deltager i konferencen. SWIS står for Society of Weight Training Injury Specialists, og er grundlagt af Ken Kinakin, en amerikansk kiropraktor. Formålet med konferencen er at højne standarden indenfor styrketræning/fitness/sundhedsindustrien, ved at samle mange af de bedste indenfor feltet. Selvom konferencen ikke er blevet holdt mere end ~5 gange i løbet af årene, har nogle store navne så som: Mauri Di Pasquale, Stuart McGill, Dave Tate, Joe Defranco, Bill Kazmeier, Eric Serrano, Bob Rakowski, Mel Siff, Bill Pearl, Charles Poliquin, Ian King og ja….. mange mange flere store navne præsenteret. Nedenfor ses årets oplæg, som også inkluderede en masse store navne.

3 dage springfyldt med læring

3 DAGE SPRINGFYLDT MED LÆRING

Jeg ville egentlig have forsøgt at skrive en blog om turen, men blev enig med mig selv om at intet kan retfærdiggøre alle de gode foredrag og den gode stemning andet end at være tilstede. I stedet er her lidt stikord fra turen & lidt guldkorn/observationer fra foredragene og konferencen generelt.

Basics, Basics, Basics… Da et panel af eksperter blev spurgt om, hvad de hver især gjorde for at holde sig i form, kunne man forvente alle mulige avancerede svar – det var trods alt folk med adgang til “det nyeste nye” både videns og udstyrsmæssigt. De fik hver lov til at nævne én ting, og nævnte på skift: spis uforarbejdet mad, spis ikke for meget, sov, minimer stress.

Bob Rakowski er kendt for nogle geniale, men fancy, løsninger på diverse problemer – i sidste ende for at optimere performance og sundhed. Under sin heldagslektion omkring performance snakkede han sundhed – for igen, en sund krop præsterer bedre, især på lang sigt. I hans 1,5 times lektion omkring søvn var de vigtigste ting: bevægelse og lys regulerer din døgnrytme og dermed søvn. Bevæg dig om dagen, få sollys om dagen, sluk lyset om aftenen, sov i et kulsort rum..igen Basics, Basics, Basics..

Endokrinforstyrrende kemikalier kom op lidt for mange gange til at være en tilfældighed. Der findes en MASSE forskning på hvordan pesticider, phtalater, parabener osv. kan være endokrinforstyrrende og nedsætte dit testosteronniveau, øge dit østrogenniveau, lede til insulinresistens mv., men mange har (i mine øjne), den holdning at “jamen alt er jo farligt nutildags, og vi kan ikke undgå det hele, så jeg vælger bare at ignorere det hele”. Der var relativt bred enighed blandt mange eksperter om, at det godt kan betale sig at gøre en indsats for at undgå mange af førnævnte ting. Hvad kan man gøre? Spis økologi, tjek dine parfumer, shampoer, kosmetikprodukter o.l. igennem for parabener og phtalater.

Udstrækning. Ian King, verdenskendt fysisk træner, der vel efterhånden har 40 års erfaring, er stor tilhænger af udstrækning. Han mener at næsten alle strækker for lidt ud, og at det på lang sigt er skyld i deres skader. Jeg fik ikke hans magiske tal skrevet ned, da jeg selv var prøveklud på scenen, men jeg mener at han snakkede 2:1 vægttræning:udstrækning. De fleste træner vel med 10-20:1, hvis de overhovedet strækker ud.

Kortisolresistens. Næsten alle sundhedsinteresserede har hørt om insulinresistens, som er når cellerne ikke længere lytter til insulinsignalet, og kroppen dermed ender med at overproducere insulin. Få har dog hørt om kortisolresistens. Det er samme princip: vi er så stressede i dag, at vi overproducerer stresshormon, hvilket leder vores celler til at blive resistente overfor det. Dette øger produktionen af stresshormon yderligere, som selvsagt har negative effekter på vores kroppe & sundhed. Bob Rakowski viste et sjovt (skræmmende) studie, som anslog at alle mennesker der lever i en moderne verden har en grad af kortisolresistens.

Bevægelse. Lidt i stil med Ian Kings antagelse, men ikke helt. Dette er min egen observation: Bevægelse bliver og er på vej til at blive den nye store trend indenfor træning. Flere og flere og flere store stærke folk fortryder når de rammer 40erne og 50erne, at de aldrig brugte tid på at bevæge sig, fordi de nu har så ondt at de knap kan løfte – plus de stadig ikke kan bevæge sig. lose, lose. Flere og flere fitnessfolk går også mere op i at lære nye bevægelser, frem for kun at smide 5kg mere på stangen. Jeg synes selvfølgelig en kombination er god, men der er ingen tvivl om at bevægelse vinder frem. Selvfølgelig specielt takket være Ido Portal. En anden sidenote: folk der ‘har været’ siger mig meget meget lidt, hvis de ikke længere er i stand til at holde sig i gang eller fortsætte med deres sport/interesse/younameit på et eller andet plan. Personer inspirerer mig med det de gør nu og her, ikke det de kunne/gjorde for 10-20-30 år siden.

Hjernen er et af de store fokuspunkter indenfor genoptræning og performance. Sensoriske input fra næse, ører, mund, øjne, kæber og fødder bestemmer i høj grad motoriske output, og defekter i systemet kan have stor indflydelse på både træning og genoptræning. Med andre ord – ingen mængde af rotatormanchet eller trap-3 træning kan gøre op for en skæv kæbe, øjne der er ude af synk eller andet. Det hele kan selvfølgelig bidrage til og hjælpe hinanden med de bedste mulige resultater. Postural Restoration Institute, Posturology m.fl. uddanner med stor success folk indenfor fysioterapi og fitnessbranchen indenfor dette område, og det er helt sikkert noget jeg selv vil undersøge nærmere med tiden.

Steroider og doping er nok ikke noget der nogensinde forsvinder. Under en 3-timers diskussion var der relativt stor enighed blandt ekspertpanelet om, at sundhedsrisikoen ved steroider er blevet enormt opblæst primært grundet: folk der tager enorme doser, folk der tager kombinationer af 5-10 forskellige stoffer, folk der tager urene produkter (måske grundet at det er ulovligt, hvilket gør markedet ukontrolleret), og slutteligt at størstedelen af folk generelt ikke ved hvad de laver med den slags. Meget spændende diskussion om et ‘tabu’ emne.

Mauro Di Pasquale holdt et interessant foredrag om genetik og epigenetik. Pointerne var primært at: det er vigtigere hvordan du behandler dine gener, end hvilke gener du har. Det er selvfølgelig MEGET groft sagt og så sort hvidt er det selvfølgelig ikke. Man forsker lige nu i, om proteiner kan kodes baglæns til RNA og derefter DNA, frem for den anden vej rundt. Hvis man skulle tage en brugbar ting fra hans præsentation var det nok, som det så ofte er set før, at vi slet ikke ved så meget som vi tror vi ved. Dette er virkelig noget der er vigtigt at have i baghovedet, og det er derfor jeg er interesseret i resultater først, fancy videnskab næst. Fordi videnskaben ændrer sig, konstant, men resultaterne gør ikke. Med andre ord: personen der skaber de bedste gennemsnitlige resultater, må være personen der gør mest “rigtigt”. Igen lidt sort/hvidt i forhold til den virkelige verden, men værd at tænke over.

hurtige guldkorn/citater der sad fast.

Melatonin – udover et søvnhormon også en mitokondriel antioxidant

Resolvins – funktionelle metabolitter af omega-3 fedtsyrer, fås nu som tilskud.

intracrinology – dine celler kan selv danne hormoner intracellulært…smart…

6 dage med 6 timers søvn og du fungerer som en småfuld person. Testet på soldater.

“How you do anything is how you do everything”

Tarmflora i fokus. Fra poop-soup i det gamle Kina, til moderne fæcestransplantationer for en bedre tarmflora. Næste skridt er en “poop-pill”. Måske Novo-Nordisk skulle lave sådan en og tage patent.

“The best way to get happy is to give happy”

“Your genes are perfect for you, be perfect for them”

Hvis du vil være god, så bliv ved med at lære. Noget af det allermest inspirerende var at se nogle af verdens dygtigste indenfor hvert deres område sidde blandt publikum og lære fra de andre forelæsere også.